Zaterdag 20 juni was ik als uitvaartondernemer aanwezig op de jaarlijkse open dag van natuurbegraafplaats Heidepol. Ik heb veel mensen gesproken. Ik mocht over mijn bedrijf vertellen en heb mijn visie over mijn prachtige hartenwerk gedeeld met geïnteresseerde bezoekers.

Bijzondere aandacht voor kinderen
Een aantal mensen kwam op mijn stand af doordat ik een gedeelte van mijn stand ingeruimd had met boekjes, troostdoosjes en knuffels voor kinderen. Ik vind het namelijk ontzettend belangrijk om kinderen te betrekken bij een uitvaart. Door hen dingen te laten doen, die bij hun leeftijd passen. Door kinderen eerlijk te vertellen wat er gebeurd is. We kunnen kinderen niet behoeden voor verdriet, maar hen wel leren dat verdriet bij het leven hoort.

Vroeger was het heel anders…..
Tijdens de open dag kwam ik in gesprek met een 77-jarige vrouw, wiens vader overleed toen zij nog maar een klein meisje van 5 jaar oud was. Zij vertelde dat zij haar vader niet meer mocht zien, want “het was haar vader niet meer die daar dood lag”. Vader voelde als een porseleinen theepot werd haar verteld. Bij de uitvaart aanwezig zijn was helemaal uit den boze. Deze lieve mevrouw kon haar tranen tijdens ons gesprek niet inhouden. Zelfs 72 jaar later was het verdriet nog steeds voelbaar over wat haar op jonge leeftijd is overkomen. Het is tegenwoordig niet meer voor te stellen dat we kinderen weghouden wanneer een dierbaar persoon is overleden. Destijds dacht men er goed aan te doen om zo te handelen, denk ik bij mezelf.

Gelukkig zijn de tijden veranderd….
Tegenwoordig worden kinderen meer betrokken, wordt er gecommuniceerd over wat er gebeurd is. Na het overlijden van een dierbaar persoon kunnen zij bijvoorbeeld troostdoosjes of mooie tekeningen maken, de kist beschilderen. Ik ben bijvoorbeeld een keer samen met een jongen die zijn moeder verloren had, naar de drukker gereden om de rouwkaarten op te halen. En ook op de dag van de uitvaart, kun je kinderen een rol geven die past bij hun leeftijd. Kinderen mogen meer doen, maar het hoeft overigens niet. Niet ieder kind wil iets doen en dat is ook goed.