Wanneer het de wens van de overledene is om gecremeerd te worden, vindt de uitvaart dikwijls in het crematorium plaats. Voor het samenzijn daarna kun je terecht in één van de condoleanceruimtes van het crematorium. Steeds vaker wordt echter uitgeweken naar een sfeervolle locatie waar men niet aan tijd gebonden is.

Wat niet veel mensen weten, is dat er restaurants zijn die er voor open staan om ook de uitvaart bij hen te organiseren. Op mijn website staan een aantal bijzondere locaties genoemd waar u gastvrij wordt ontvangen om vorm te geven aan een persoonlijk afscheid. In dit blog vertel ik u graag over drie verschillende uitvaarten die ik mocht begeleiden. Bij alledrie de uitvaarten was het de wens van de overledene om gecremeerd te worden, maar vond de uitvaart niet in het crematorium plaats.

restaurant houtplaats rheden rietenmand

Afscheid in Restaurant Houtplaats
Een jaar geleden werd ik gebeld door een vrouw. Zij vertelde dat haar man twee dagen later zou overlijden. Ze wilde mij alvast laten weten dat ze mij dan zou bellen om samen de uitvaart van haar man voor te bereiden. Mijn kaartje had al maanden in haar map gezeten, hoorde ik later. Toen ik vroeg of ze nog voor het geplande overlijden met mij wilde kennismaken, vonden zij en haar man dat een fijn idee. De volgende dag hebben we samen een aantal zaken met elkaar besproken. Zij gaven aan dat er eerder familiefeestjes waren gevierd bij Restaurant Houtplaats in Rheden. Het was hun wens dat zijn afscheid daar ook zou zijn. En zo hebben we het samen geregeld. Eerst vond het officiële gedeelte plaats, waarin sprekers en muziek elkaar afwisselden. Daarna het informele gedeelte waarbij ook de familie kon worden gecondoleerd. Al die tijd bleef de rieten mand met de overleden meneer in dezelfde ruimte staan als waar de familie en alle genodigden waren. Toen iedereen afscheid had genomen, zijn we met elkaar naar het crematorium gereden. Daar vond op het afgesproken tijdstip het laatste afscheid in besloten kring plaats.

Afscheid en borrel bij Grand Café Aan de Beek in Park Sonsbeekuitvaart crematie begraven
Op een maandagmiddag zat ik in de auto om rouwkaarten bij de drukker op te halen. Die dag ervoor was er iemand overleden en had ik de eerste belangrijkste zaken al met de familie besproken. Ik werd nu gebeld door een man die vroeg of ik hen wilde helpen met het regelen van de uitvaart van zijn schoonmoeder die onverwacht was overleden. We spraken af dat, nadat ik de rouwkaarten bij mijn andere familie had gebracht, ik naar hen zou toekomen om de eerste dingen te regelen.

Tijdens ons gesprek kwam op een gegeven moment de locatie van haar afscheid ter sprake. Het was de wens van mevrouw om gecremeerd te worden. De dienst zou plaatsvinden in de aula van het crematorium.  Voor de borrel na het afscheid dacht de familie aan een restaurant of café.  Ik vond een uitvaart in het crematorium echter niet bij deze familie passen. Ik opperde het idee om het afscheid en de borrel op een andere locatie te organiseren. De dochter wist niet dat dit kon, maar het idee sprak haar enorm aan en het luchtte haar op. Ik gaf een aantal mogelijkheden aan en toen ik Grand Café Aan de Beek, toen nog Brasserie Aquarium van het Watermuseum noemde, vonden ze dat een mooie geschikte locatie.  Mevrouw was altijd dol op Park Sonsbeek geweest. Op de dag van het uitvaart stond de kist met mevrouw in de serre. De gordijnen juist helemaal open, zodat iedereen mooi zicht had op het park. Het was fijn dat het zonnetje zich die middag ook liet zien.  Tijdens een informele borrel met warme toespraken van de dochter en de zus bij de kist kwam een fles Oude Jenever te voorschijn en werd er een toast op haar leven uitgebracht. Na afloop werd mevrouw in besloten kring naar het crematorium gebracht.

uitvaart crematie uitvaartzorg begravenAfscheidsviering in de kerk en condoleance in Herenboerderij De Hucht
Onlangs mocht ik een lieve familie begeleiden die na een kort ziekbed afscheid moest nemen van hun dierbare. Bij het bespreken van zijn uitvaart kwamen verschillende opties ter sprake: een viering in de kerk, maar eventueel ook nog een afscheid in de aula van het crematorium. De familie verwachtte veel belangstellenden. Maar hoe moest dat nu?

Door een aantal vragen aan hen te stellen, werd mij al snel duidelijk wat echt belangrijk was. Wat voegde bijvoorbeeld een dienst in de aula van het crematorium nog toe aan een uitgebreide afscheidsviering in de kerk? Wat vonden zij ervan als zij op een later tijdstip van de dag in besloten kring naar het crematorium zouden gaan om daar samen in alle rust als laatste afscheid te nemen?

De familie was erg opgelucht dat we de uitvaart ook op deze manier konden vormgeven. De mooie en persoonlijke afscheidsviering vond plaats in de kerk. Na de viering hebben we meneer uitgezwaaid. Mijn chauffeur bracht hem alvast naar het crematorium.  Zo kon de familie meteen naar Herenboerderij De Hucht in Elst, ook zo’n mooie locatie, om samen te zijn met alle genodigden. Pas aan het einde van de middag heeft het gezin afscheid genomen in de familiekamer van het crematorium. De familie wist niet dat het zo mogelijk was, terwijl dit voor hen aan alle kanten goed voelde en helemaal bij hen paste.

Het bespreken van uitvaartwensen geeft rust, zo heb ik al vaak gehoord van mensen die mij hebben benaderd om een afspraak te maken. Wanneer u hier ook behoefte aan heeft, neemt u dan gerust contact met mij op. Ik ben bereikbaar op 06-11596504 of per mail info@natasjahuting.nl.