Van financieel adviseur in  loondienst naar een zelfstandige en onafhankelijke uitvaartondernemer

Ik ben onlangs benaderd om een stukje te schrijven over mijn carrièreswitch. Om werknemers die te maken krijgen met een veranderende werkomgeving en/of zelfs het verlies van hun baan te stimuleren om na te denken over een andere baan of carrière.

Natuurlijk wil ik daaraan meewerken. Zelf las ik met veel belangstelling regelmatig dit soort verhalen van mensen die succesvol het roer hadden omgegooid en daar had ik altijd veel bewondering voor. Toen ik mijn verhaal aan het papier toevertrouwde, kwam het hele proces weer naar boven hoe het mij de afgelopen jaren is vergaan.

Ik heb 15 jaar bij een bank gewerkt. Ik had een leuke, interessante en goed betaalde functie bij de bank. Met name de adviseursrol was mij op het lijf geschreven. Maar door allerlei veranderingen; bijna ieder jaar een andere leidinggevende (en nee dat lag niet aan mij), veel administratieve rompslomp en verkoopdoelstellingen die behaald moesten worden en steeds hoger bijgesteld werden, ging ik met steeds minder plezier naar mijn werk.

Ik liep al een tijdje rond met het gevoel dat er iets heel anders moest zijn, dat veel beter bij mij als persoon paste en waar ik positieve energie van zou krijgen. Ik wilde net als mijn gesprekspartners, de ondernemers, met passie aan het werk zijn.

 

Bezieling
Er bestaat een taal die iedereen begrijpt.
Dat is de taal van de geestdrift, dingen die je doet met hart en ziel,
op zoek naar iets wat je wilt of waar je in gelooft. 

Op een gegeven moment ben ik op eigen initiatief een soort loopbaantraject gestart. Een geweldige coach heeft mij begeleid, we hebben nog steeds contact. Zij heeft mij erg geholpen om mijzelf weer terug te vinden. Waar liggen mijn krachten? Waar ben ik goed in? En vooral waar word ik gelukkig van? Deze vragen kon ik uiteindelijk weer vol overtuiging beantwoorden. Niet veel later werd mijn afdeling bij de bank gereorganiseerd. Dit was mijn kans! Ik kon de bank met een goede financiële regeling verlaten. Wat was ik opgelucht, ook al wist ik nog niet wat ik vervolgens zou gaan doen. Maar dat was geen probleem. Dankzij de goede financiële regeling was en er is geen financiële druk.

IMG_2402

Ik had mij voorgenomen om voorlopig helemaal niets te ondernemen. Ik wilde er fulltime zijn voor mijn zoontjes van destijds 3 en 5 jaar. Is trouwens niet niets doen, het was vaak “vermoeiender” dan aan het werk zijn. Wellicht herkenbaar onder de moeders én vaders onder ons!

Loslaten is een kunst
En toen gebeurde het…… Ik had het idee losgelaten dat ik van alles moest en toen ineens moest ik aan de uitvaartbranche denken.  Ik had er meteen een goed gevoel over. Puzzelstukken vielen op hun plek. Ik had altijd al interesse gehad in de “dood”. Ik was altijd benieuwd hoe overledenen waren opgebaard. Als ik een begrafenis of crematie had, hoe de afscheidsplechtigheid werd vormgegeven. Benieuwd naar de rol van de uitvaarbegeleider etc. En ook het in korte tijd organiseren en regelen van allerlei zaken doe ik heel graag.

Ik ben me verder gaan oriënteren in de branche en wist al heel snel dat ik uitvaartbegeleider wilde worden! Een paar maanden later volgde ik de beroepsopleiding voor uitvaartbegeleider. En iedere keer weer kreeg ik de bevestiging dat dit werk mij als een jas paste! Daarna is het allemaal snel gegaan.

Ik heb de opleiding afgerond. Vervolgens een half jaar de tijd genomen om contacten met leveranciers te leggen, mijn website te laten bouwen, visitekaartjes ontworpen etc. Want ik wist ook dat ik niet in loondienst wilde werken. Ik wilde mijn eigen koers varen, ik wilde mijn eigen uitvaartonderneming opstarten. En dat is ook gebeurd: ik ben succesvol gestart als zelfstandige en onafhankelijke uitvaartondernemer!

Ik kijk met een heel goed gevoel terug op alle uitvaarten die ik tot nu toe mocht begeleiden. Allemaal heel verschillend, maar daar zit voor mij juist ook de charme van dit prachtige vak! Het is een ontzettende mooie uitdaging om iedere keer weer goed af te stemmen op de wensen van de familie. Gezien de mooie en warme reacties die ik van mijn families heb terug ontvangen, weet ik dat dat ook steeds lukt. Mijn manier van werken wordt gewaardeerd en ik hoop dit prachtige hartenwerk nog jarenlang te mogen doen!